Hvordan montere solcellepanel?

Hvis du ønsker å produsere strøm fra solen så trenger du noe som heter solcellepanel. Dette er paneler som du henger opp på taket eller vegger for å produsere strøm. Det finnes solcelleanlegg i liten versjon eller større versjon. Hvis du skal ha en liten versjon uten tilknytning til nettet da kan du montere opp selv og gjøre alt selv uten elektriker. Vi har laget en guide til deg: 

  1. Finn et sted du kan plassere solcellepanelene på taket ditt. Det bør være på vestsiden eller østsiden av deg. Spesielt med tanke på lokasjonen på boligen din. 
  2. Finn ut hvilke innstillinger du må gjøre på utstyr for å produsere optimalt med strøm. Hvilken vinkel skal panelene dine stå i for å få mest sol. 
  3. Monter på fester, det står som regel i bruksanvisningen hvor stort mellomrom det skal være mellom festene. Det kan variere mellom 1-4 meter. 
  4. Festene må monteres smidig med stålskruer på taket. 
  5. Fest solcellepanelene på festene, husk at panelene trenger litt luft under seg for at de skal yte maksimalt 
  6. Nå kan du koble solcellepanelet på et batteri og du er klar!

Selv om beskrivelsen ovenfor kan virke enkel så er det ikke anbefalt å montere opp solcellepanel selv. Det enkleste er å få noen profesjonelle som tar hele jobben for deg. På de aller fleste solcellepanel i Norge så kommer det med en garanti på 25 år dersom de er satt opp riktig. Det er veldig mange eksempler på folk som har montert opp selv, som ikke har fått systemet til å fungere eller at det blir ødelagt raskt. 

Hvis du ønsker å koble deg til strømnettet så må du ha noen profesjonelle som gjør jobben. Da har du ikke lov å gjøre jobben selv. Det er viktig å tenke på at selv om energien kommer fra solen så er det strøm, hvis noe blir koblet feil så kan det oppstå farlige situasjoner. Prisen på montering avhenger av hvor stort anlegg du skal ha og typen du skal ha. Normalt så kan man forvente at selve monteringen ikke koster veldig mye. Du kan gå i dialog med montører for å se hvor mye du kan gjøre selv, erfaringsmessig så ønsker ofte montører å gjøre hele jobben. 

Dersom man ikke skal gjøre jobben selv så anbefaler vi at man bruker en sammeligningstjeneste for å finne en montør til sine solcellepanel. Prisen kan variere mye og det er stor konkurranse mellom montørene. 

Et siste tips er å alltid følge bruksanvisninger, lover og regler til punkt og prikke. Det er kjedelig om man gjør noe feil som gjør at investeringen ikke blir lønnsom eller at man i værste fall går i minus.