Hva er tøybleier?

Tøybleier er et alternativ til bleieskift, som du kanskje ikke har hørt om, og som har mange gode fordeler for din privatøkonomi og barnets helse. Du kan velge mellom mange ulike typer, som AIO bleier, lommebleier og mange andre.

Tøybleier er noe som har vært en naturlig del av bevisstheten til småbarnsforeldre i hundrevis av år. En gang på åtti-tallet kom bleier, som Pampers, Libero osv., som kunne kastes i søpla etter bruk, og som i dag er en pest og en plage for avfallsstasjoner verden rundt. Engangsbleier blir ikke gjenvunnet, på noen som helst måte, og er en stor byrde på miljøet ellers. Hver baby vil i gjennomsnitt produsere opptil 1.000 kilo med bleiesøppel!

Hvordan så verden ut før engangsbleier?

Det kan virke utenkelig for småbarnsforeldre i dag, men før i tiden ble blader, dyreskinn, mose og andre lignende materialer brukt som bleier, og i noen kulturer ble ikke bleier benyttet i det hele tatt. I dag kan vi nok ikke se for oss at dette var hverdagen til både store og små. Etter hvert ble tøystykker et ypperlig alternativ til de ovenstående og det varte helt inntil moderne tid. Men dette var tøybleier som vi kjenner fra karikerte tegnefilmer, hvor et stykke tøy var festet rundt stumpen på barnet med en sikkerhetsnål. Den moderne tøybleien tar seg heldigvis mye bedre ut.

Trenden i dag

I dag viser alle trender at tøybleien er ved å få sitt inntog igjen, men den moderne tøybleien er allsidig, effektiv og et minst like bra alternativ som rivalen engangsbleier. I dag er denne bleien produsert med tanke på barnet, estetikk og funksjon. Teknologien er på mange måter enkel, men samtidig er den kompleks, fordi det er en sammensetning av ulike tøyfibre og bleieskall, som klarer å oppfylle behovene til barnet. Og det er uavhengig av barnets alder og hvor mye det tisser, eksempelvis.

Hva er så spesielt med tøybleier?

Tøybleier har et skall av vanntett materiale og et eller flere innerste lag av tøyfibre, som kan være i ulike materialer, som bomull, bambus, hamp, lin og microfiber. Disse lagene er absorberende og har samme funksjon som en engangsbleie, bare at her kan du vaske bleien om igjen, for å spare deg penger og miljøet for utslipp og avfall.

Mange som begynner med tøybleier vil ha tøybleier med ulike mønstre og farger. En tøybleie kastes jo ikke, så da er det lagt mer arbeid i å få frem fine mønstre som er prentet på bleien.

Hvordan vil fremtiden se ut?

Hvis det går samme veien som med engangsbestikk og andre forbruksvarer med kort levetid, er det ikke usannsynlig tøybleier vil få samme markedsandel som engangsbleier har i dag. Flere og flere tenker på miljøet, noe også staten gjør. Og det er allerede tilskudd til tøybleier i hundrevis av kommuner. Kommer vi til et punkt der staten gir tilskudd, vil det hjelpe miljøet betraktelig. Engangsbleier er kunstig lavt priset og er veldig skadelig på miljøet.