Lær deg mer om hvordan søvn fungerer – sov bedre og lengre

Søvn er et komplisert tema, og søvnvansker er også en vanlig helseutfordring. Dessuten oppstår søvnproblemer ofte i forbindelse med andre sykdommer, og det er viktig å ta søvnvansker seriøst. Samtidig er det også fornuftig å ha et forhold til egen søvn også når du sover relativt godt allerede, da er det enklere å legge til rette for god søvn både i dag og i fremtiden.

Legg til rette for god søvn

Det er noen fysiske forhold som kan være med på å bidra til at du sover bedre. Vanlige råd er å sørge for at soverommet er mørkt, kjølig og stille. I den forbindelse kan det også være greit å ta en titt på sengen. Det er selvfølgelig individuelle ønsker som avgjør hvilken seng som passer best, en rammemadrass 140×200, en større kolonialseng eller kanskje en enkel madrass i skum.

Sengen har en funksjon når det gjelder å få stedet du sover litt opp for bakken, samtidig som underlaget skal være komfortabelt og gi støtte. Dessuten vil en rammemadrass 140×200, kombinert med en pustende overmadrass og sengetøy i naturmaterialer, bidra til å transportere vekk svette og fuktighet – noe som igjen bidrar til at du ikke blir for varm eller kald, eller at du opplever at sengen er klam.

Grunnleggende om søvnstadier

Helsetjenesten deler inn søvn i flere forskjellige stadier, i dag brukes stadiene N1, N2, N3 og R. Det aller første stadiet er N1, som er selve innsovningsfasen. I normale tilfeller befinner du deg i dette stadiet i omtrent 5 % av den totale sovetiden. Det er enkelt å vekke noen som er i N1-fasen.

N2 og N3 er henholdsvis lett søvn og dyp søvn. Lett søvn omfatter omtrent 50 % av den totale søvntiden. Den dypeste typen søvn er N3, som også kalles for deltasøvn. Denne søvnen regnes som den viktigste når det gjelder å bli uthvilt. Dessuten er den mest fremtredende i løpet av de første 3-4 timene med søvn.

R-perioden er også kjent som REM-søvn, som står for «Rapid Eye Movement». Det er hovedsakelig i løpet av denne perioden som vi drømmer, samtidig som det faktisk også er mulig å drømme i løpet av de andre søvnstadiene.

Miljø og vaner som påvirker søvnen

Det er mange faktorer som kan være med på å bidra til bedre søvn. Noen sentrale er:

  • Fysisk aktivitet er godt for søvn, men unngå trening rett før leggetid.
  • Det er greit å ikke spise mye rett før sengetid.
  • Både koffein, tobakk og alkohol kan forstyrre søvnen.
  • Forskjellige skjermer, TV, PC og mobil, kan bidra til at du får vanskeligheter med å sove. Det er også lurt å dempe belysningen utover kvelden.
  • Dessuten er det lurt å ikke legge seg før du er søvnig, og stå opp igjen hvis du ikke får sove.

Flere av disse vanene kan selvfølgelig være vanskelige å snu, men bevissthet rundt egen søvn og sovevaner er en god start. Til syvende og sist handler det om små tiltak som kan legge til rette for bedre søvn, og alt begynner med å forstå hvordan søvnen fungerer.