Hvordan vite om du har Klamydia

Det er mange unge som blir rammet av kjønnssykdommer. Behandlet er de fleste ikke farlige, men mange kan gå år før de forstår at de kanskje har en. Klamydia er en av de aller mest utbredte kjønnssykdommene i Norge (og verden for øvrig), men mange vet ikke hvordan de skal forhindre den eller oppdage den.

Klamydia er en bakterie som kommer som resultat av kontakt mellom slimhinner hos seksualpartnere. Jo flere partnere man har, jo mer sannsynlig er det for at man kan få Klamydia. 

Denne sykdommen påvirker kjønnsorganene og man kan begynne å få sterk utflod, svie og kløe. Dette er svært ubehagelig og må behandles med antibiotika.

Stegene for å avdekke Klamydia

Det første steget er derfor å anerkjenne at man kan ha Klamydia. Dersom man ikke har kløe eller svie er det vanskelig å forstå det, men har man hatt mange seksualpartnere bør likevel farelampen lyse. 

Man kan få sykdommen via kontakt med hendene, og det er ikke uvanlig at sykdommen setter seg i øynene. Dersom man har alle symptomene, kan det være lurt å ta en test.

Flaut synes du? En klamydia selvtest kan avsløre om du har fått Klamydia.

Det kan likevel være smart å gå til legen, slik at de kan gi riktig behandling og kanskje være med på å begrense omfanget. 

Det andre man kan gjøre er å ta en selvtest. Selvtestene får man på apoteker eller på nett. Disse kan man ta hjemme. De fungerer veldig likt testene man tar på legekontoret. Testen består av vattpinne og reagensrør alt etter som hvem som tar testen. Testen må oppbevares i romtemperatur, og den bør utføres direkte etter at folien er åpnet. Man vil få et utslag om man gjør testen riktig, slik at man kan avsløre eller utelukke Klamydia.

Antibiotika kan bli resistent

Antibiotika er respektbelagt og det er mange grunner til det. Den viktigste grunnen er at man kan få resistente bakterier, noe som vil føre til at medisinen ikke fungerer. Dette er ikke bare et lite problem, men et globalt problem som mest sannsynligvis oppstår naturlig når man bruker en medisin for mye over tid. 

Men antibiotikaen dreper utviklingen av bakterier, sopp og parasitter. Om disse får utvikle seg fritt, vil man oppleve mange flere dødsfall og plager verden over. Vanlige sykdommer som betennelse og feber kan plutselig bli dødelige, for ikke å snakke om enda farligere sykdommer som harepest og miltbrann.

Sørg for å kontakte lege 

Har selvtesten vist at du har Klamydia bør du kontakte lege med en gang. Da vil man få riktig mengde antibiotika som vil få bukt med sykdommen. Men man vil bli bedt om å oppgi hvem man har ligget med for å finne tilbake til opprinnelsen. Har man mange seksualpartnere kan det være ekkelt å snakke om, eller fortelle dem. Har man en fast partner er det ganske sikkert at også denne bør teste seg.

Det er ikke uvanlig å få en kjønnssykdom som ung. Mange får herpes også, men færre får gonore eller syfilis. Har du behov for å teste deg, sjekk ut en hjemmetest som vil avdekke om du har en infeksjon av bakterien Chlamydia Trachomatis!