Hva er kviser?

Kviser forårsakes av betente eller tilstoppede kjertler i huden, noe som kan være til en plage for mange – spesielt i puberteten. Men hva er egentlig denne gulaktige, merkelige substansen alle har et forhold til? Vi kikker nærmere på hva talgkjertlene, talg og hvordan du kan unngå kviser og hudormer i ansiktet og kroppen ellers.

Talgkjertlene

En talgkjertel er en slags pose som ligger på siden av hårsekken (i samme hulrom), og noen ganger kan kjertelen være forstørret noe som kan øke produksjonen av talg. Da ser du typisk en bul u huden hvor du kan klemme ut en gigantisk hudorm. Kjertlene kan bli betente og lage det som vi kaller for kviser eller akne, alt etter alvorlighetsgraden på betennelsen og årsaken til den samme. Vi har talgkjertler over hele huden, som ligger tett i tett, på nær de glatte overflatene, som er hendene og føttene blant annet.

Talg – hva er det?

Talg er en kjemisk forbindelse av blant annet glyserol og kolesterol, sammen med frie fettsyrer og voks. Talg er en viktig del av huden, fordi det smører hårsekkene og hårene, og har viktige funksjoner som antimikrobielle egenskaper. Når hårsekkene er dekket til eller er infisert av bakterier vil talgproduksjonen gå opp. Hvis porene (som er hvor hårsekkene og talgkjertlene ligger) er dekket til vil det ligge en blanding av puss og talg innkapslet i porene, som er det vi kaller for kviser.

Hvordan unngå kviser

Hvis du vil unngå kviser, er det viktig å holde huden ren. Som nevnt, er det når porene er tette at vi får kviser, fordi huden ikke klarer å bli kvitt urenhetene på egenhånd, Er porene betente vil det bare forverre situasjonen, fordi talgkjertlene vil produsere, er talg inntil betennelsen er forsvunnet. Vask huden jevnlig og helst hver morgen og kveld. Selv i sengetøyet vårt kan det ligge bakterier som får fritt spillerom om natten, om vi ikke vasker oss jevnlig. Vask også sengetøyet ofte.

Jobber du, eller er i andre situasjoner, hvor du er utsatt for fuktige, skitne omgivelser, kan dette påvirke talgproduksjonen også. Bruk derfor hudkremer som holder huden fuktig men som ikke tetter til porene. Når du påfører ansiktet hudkrem (eller andre steder på kroppen) så er det viktig du smører ut hudkremen til et tynt lag. Hvis det er for mye krem vil det ha motsatt effekt og kapsle inn porene.

Bli kvitt kviser

Hvis du vil bli kvitt kviser kan du endre på hygienen og kostholdet. Selv om kostholdet ikke er en direkte årsak til kviser, kan det du spiser gjøre noe med hormonbalansen i kroppen, som vil påvirke talgproduksjonen indirekte. Det viktigste du gjør, er å vaske deg jevnlig, og rense huden om du bruker sminke, og ellers unngå å ta deg i ansiktet med hendene. Har du store problemer med akne, er det best å gå til elgen så du eventuelt kan få antibiotika for plagene dine. Det finnes også kvisefjerne på markedet, som gjør at du kan kvitte deg med kvisene på egen hånd.

One Comment