Hva er det som egentlig gir migrene og hodepine?

Hodepine kan være plagsomt og i mange tilfeller ha stor negativ påvirkning på tilværelsen, særlig hvis man opplever tilbakevendende anfall. Enkelte blir satt ut av spill i dagevis, og kan påvirke både humør, arbeidsliv og familieliv. Det finnes mange årsaker til hodepine, og heldigvis mange løsninger for hvordan du kan forebygge og lindre smertene.

Årsaker til hodepine

Både hodepine og migreneanfall kan utløses av stress, søvnmangel eller andre individuelle faktorer. For kvinner kan f.eks. hormonsvingninger føre til migrene.

I noen tilfeller kan plagene ganske enkelt skyldes at du er dehydrert og trenger å drikke mer, eller at du oppholder deg for lenge i tørr inneluft. I andre tilfeller kan det være at du spiser usunt eller uregelmessig eller sitter lenge i en viss stilling, for eksempel foran PC eller laptop. Det er fort gjort at ryggen luter eller at skuldre og nakke blir anspent uten at du merker det – før hodepinen gjør seg gjeldende.

Hvordan bli kvitt hodepine?

Det finnes ulike medikamenter for både hodepine og migrene, men det aller beste er naturligvis forebygging. Ta korte pauser fra skjermen i løpet av arbeidsdagen og gi deg selv en hode- og skuldermassasje. Pass på å være hydrert og sørg for god ventilasjon. Mosjon, samt nok søvn og hvile for både hodet og øynene er også viktige forebyggende tiltak.

Ved migrene bør du tenke etter om det er potensielle utløsende faktorer som kan føre til anfall, og som du selv kan forsøke å eliminere. Det kan være at kroppen reagerer på ting som kaffe, rødvin, innestengt luft, stress eller søvnmangel. Hvis du plages av hyppige anfall, kan forebyggende medisiner eller akupunkturbehandling også være verdt å prøve.

Søk profesjonell hjelp

Det er viktig å ta hodepine på alvor. Hvis smertene er veldig sterke eller ikke er forbigående bør du vurdere å kontakte lege. Klinikk for alle kan tilby god veiledning om smertelindring og metoder for å bli kvitt plagene og få livskvaliteten tilbake.