Esport bare vokser og vokser
Esport også kjent som elektronisk sport er konkurranse i dataspill, og interessen for dette bare vokser og vokser. De største spillene arrangerer egne konkurranser hvor lag slåss mot hverandre for å bli det beste i verden. Her er det mye penger i bildet blant de største spillene. Som oftest blir de største konkurranse spilt i spill som har plattformene multiplayer online battle arena (MOBA) og first-person shooter (FPS), og i nyere tid, battle royale. Dette er plattformer hvor man er avhengig av lag og samarbeid, noe som gjør hele opplegget veldig spennende.
For å virkelig forstå hvordan esport ble så populært må vi gå litt tilbake i tid.
Startfasen
Når internettet ble kraftigere og mer stabilt på 1990-tallet kunne spillere spille mot hverandre over nettet. Da fikk esport virkelig fart på seg med spill som Quake, Counter-Strike og Warcraft. Her kunne da folk sitte hjemme å øve i timesvis imot andre fra hele verden. Dette var med på å bygge på ideen om å bli best i et spill og slå alle andre i verden.
Sør-korea har vært drivkraften til esport i lang tid med sine internett kafeer og deres regulering av esports siden 2000-tallet. Allerede på den tid var det tv kanaler i Sør-Korea som hadde esport sendinger hvor de viste turneringer fra spill som Warcraft og Starcraft. Nesten 20 år senere har vi først fått det i Norge, hvor de fortsatt viser Starcraft samt andre spill som er populære for øyeblikket.
Twitch
Vi kan ikke snakke om esport uten å nevne Twitch. Twitch er en online streaming platform som har blitt knyttet til esport i flere år nå. Firmaet starter opp i 2011 og har gjort stor suksess siden den tid. Gaming firmaene har valgt å kjøre sendingene gjennom denne plattformen fordi mange bruker denne siden for underholdning daglig og har flest brukere. Dette har gjort så esport har blitt tilgjengelig for mange millioner seere og med bare et tastetrykk kan du se den store finalen til det spillet du finner underholdene.
League of Legends
League of Legends er et godt eksempel på hvordan esport har kommet dit det er i dag. Allerede i 2015 var det rundt 30 millioner som så SK Telecom T1 slå KOO Tigers i finalen i verdenscupen. Her stakk de da av med hele 1 million dollar etter mange uker med hete kamper. Norge er også representert i de store kampene for øyeblikket, og i League of Legends har vi nordmannen Erlend “Nukeduck” Holm som spiller for Origen for øyeblikket. Her har han rollen som midlaner, som også kanskje er den viktigste rollen i spillet.
Konklusjon
Flinke spillere fra Norge som har infiltrert esport markedet i andre land har fått oss i Norge til å åpne øyne for fremtidens sport og spenningen rundt det. Pengene som blir puttet inn i konkurranser begynner å bli store og kjente firmaer som Coca-Cola, Paypal og Disney har slengt seg med på esport fenomenet. Investering av esport har aldri vært så stort som nå, så det blir spennende å se hva fremtiden bringer i denne virtuelle verden. Er det noe som er sikkert er at esport ikke kommer til å dø ut med det første.